Vadslagning och betting

Det blir allt vanligare med vadslagning och betting online. Förr gick man till en butik och lämnade in sin kupong, sen satt man framför teven och rättade sitt tips. Då fanns det inte så mycket valmöjligheter som idag. Med internet har nya möjligheter öppnats och allt har blivit tillgängligt på ett annat sätt. Nu kan man göra saker när man vill och var man vill, till exempel spela på sport eller annat evenemang. Om man jämför nätet med att spela i butik så är utbudet på nätet mycket större, oddsen är bättre och man får bonusar och välkomstpresenter.

Dobbel

När man satsar pengar på utfallet av en viss händelse kallas det för dobbel eller vadslagning. Att slå vad är inget som är nytt, utan det har alltid funnits i alla kulturer. Man kan slå vad för nöjes skull eller så kan man slå vad med en som har tagit ett steg längre och driver vadslagning seriöst med pengar, en så kallad bookmaker. Här kan man slå vad om vilket fotbollslag som kommer att vinna, vilken travhäst som går i mål först och så vidare. Ofta är betting och vadslagning förknippade med olika sporter och man pratar ofta om odds.

Odds

Odds är ett ord som används mycket inom vadslagning och betting. Det beskriver proportionerna mellan insats och vinst. När man pratar odds inom statistik anger oddset hur sannolikt det är att en sak inträffar. Desto osannolikare det är, desto högre odds. Låga odds får man om det är väldigt stor sannolikhet att något ska inträffa. När det gäller odds inom vadslagning och betting, så bestäms det av spelaktörerna eller spelarna. Oddset är proportionerna mellan insats och vinst. Ett lågt odds ger lite pengar, men stor chans att vinna. Höga odds ger då mycket pengar, men väldigt liten chans att vinna. Odds kan vara antingen fasta eller flytande. Vid fasta odds har spelaktören redan bestämt vad oddset är utifrån sannolikheten. Vid flytande odds ändras oddset hela tiden. Anledningen är att oddset baseras på hur många som har spelat på ett visst alternativ.

Förutom fasta och flytande odds finns det europeiska odds, brittiska odds och amerikanska odds. Europeiska odds kallas även decimal odds. Det är ett tal som talar om hur mycket man vinner per satsad krona. Till exempel 1,6. Satsar man 100 kronor vinner man 160 kronor. Brittiska odds kallas även för traditionella odds och visas som ett bråktal. Till exempel 5/1. Det innebär att man vinner 5 kronor per satsad krona. Kvar har vi då amerikanska odds, moneyline odds. Det är ett tal med ett minus eller ett plus framför talet. Till exempel +200. Då vinner man 200 om man satsar 100 och får dessutom tillbaka insatsen. Står det ett minus framför talet, -200, betyder det att man måste satsa 200 för att vinna 100. Även här får man insatsen tillbaka.

Val av spelaktör

Det finns många spelaktörer på nätet med liknande utbud, men vill man spela på betting är det inte lika många som har ett bra utbud. Som svensk spelare vill man gärna att spelsajten är på svenska och har svensktalande support. Helst ska supporten vara öppet alla dagar, dygnet runt. När man behöver hjälp behöver man det oftast på en gång. Att sajten är på svenska ger trygghet då man inte behöver vara orolig över att ha missförstått något och dessutom är det inte alla som kan göra sig förstådda på engelska. Viktigt är även att kolla så att spelaktören är licensierad och har sitt säte i EU. Många spelbolag är ägda av svenskar, men registrerade utomlands eftersom vi har monopol på spel om pengar i Sverige. Att jämföra olika spelaktörer kan löna sig, både i form av bättre odds och av bonusar. Alla vinster är dessutom skattefria, vilket är superbra.