Utanför travbanan

Vad gör travets kuskar när det inte handlar om hästar?

Många kuskar och travtränare flänger land och rike runt på olika tävlingar. Ibland även utomlands, främst till Frankrike och USA. Mellanloppen tränar de både sig själva och hästarna. Det krävs god fysisk form för en kusk att klara alla lopp denne ställer upp i. Hästarnas skötsel måste övervakas och även om det finns personal som sköter mycket vilar ansvaret hos tränaren, vilken som regel även är kusken som kör många lopp. Ett stort stall har givetvis flera kuskar men all tid med hästarna kräver sin man eller kvinna. Man undrar då: Har kuskar tid över för något annat? Givetvis har de även andra intressen även om det i en del fall inskränker sig enklare hobby som att lyssna på musik eller läsa böcker. Men även om det inte direkt handlar om kontakten med hästar rent fysiskt kan en kusks fritid handla om att besvara brev och inlägg i gästbok från beundrare och andra intresserade. Exempelvis Jorma Kontio driver en hemsida med gästbok men i stort sett handlar det mesta om hans liv som kusk. Finländare undrar om Jorma skall köra några lopp i Finland och andra undrar om olika hästars vinstchanser. Som det tycks handlar i vart fall Jorma Kontios liv mest om hästsporten.

Fräcka fredag hos Goop

Travfamiljen Goop hamnade för några år sedan på tidningarnas skvallersidor då de uppmärksammades om sin hemsida med sexskämt. Fredagar varje vecka kör de en fredagsfräckis som lockar många läsare. Bilder får gärna flankera och i ett fall var det en bild på en cyklande tjej i öknen, hon var naken. Skämten inte bara uppskattas utan en del arga läsare hör av sig i ilskna mejl. Men i de flesta fall gillas sidan av tusentals besökare och många skickar även in flera bidrag. Man kan undra om det finns fräckisar om hästar eller kuskar? Tyvärr är inte alla kuskar lika öppna som familjen Goop, istället florerar många rykten och mycket skvaller bakom ryggen på dem. Men det är kändisars lott att stå i rampljuset och bli både hyllad och bespottad.

Avsvalnad satsning

Många idrottsstjärnor inom andra sporter än hästsport får ett sidointresse i hästar eller slår om till travsporten efter avslutad karriär. Ett exempel är Tomas Brolin som tillsammans med kompisar från fotbollen gett sig in i travsporten. Dock endast som ägare. Men Patrik Sjöberg blev riktigt biten av att köra sulky bakom en häst i ett TV-program. Från att i början varit rädd för hästar övervann han detta och efter lite träning körde han riktigt bra. Han tyckte att i fortsättningen skall detta bli min melodi. Förresten ingår Patrik även i Brolins team av hästägarintresse tillsammans med Anders Limpar, Hasse Eskilsson och Agbar Barsom. För ett par år sedan blev deras första satsning hästen Twinner Boko som tränas av Glen Norman. Någon enorm succé har Twinner inte varit. nu som 4-åring har han sprungit in endast drygt 100 000 kronor vilket kanske inter gör Brolins team särskilt nöjda. Som följd kanske hästen har fått ny tränare i Lasse Edlund och flyttats från Solvalla till Bergsåker.

Svenska hästintressen

Trav och galopp har i mer än hundra år varit ett stort intresse bland många svenskar. Den första banan uppfördes på Jägersro i Malmö strax in på 1900-talet. Solvalla kom att bli travets nationalarena där de riktigt stora tävlingarna körs. Men även Jägersro och Åby i Mölndal samt flera andra banor har lopp av stor rang. När det gäller hästar får man inte glömma de andra genrer som hästsporten har, ponnyridning, hästhoppning och derssyr bland andra.