ATG odds Elitloppet

Elitloppet är den enskilt största och i särklass viktigaste händelsen för alla svenska traventusiaster. Faktum är att loppet uppmärksammas världen över då det är en av den internationella travvärldens mest prestigefyllda tävlingar. Man kan räkna med att loppet tilldrar sig en stor publik och det är många som spelar – det blir helt enkelt en riktig folkfest runt detta lopp som alltid är lika spännande. Loppet går alltid av stapeln på samma tid och plats varje år – nämligen den sista söndagen i maj på Solvallas travbana i Stockholm.

Fakta om Elitloppet

Elitloppet kördes för första gången 1952. Loppet kallades då Jubileumsloppet och arrangerades eftersom Solvalla varit öppet i 25 år. Det var först efter det som loppet fick sitt nuvarande namn- Solvallas internationella elitlopp, eller kort och gott Elitloppet. Under loppets första år var det mest svenska ekipage som deltog i loppet men allt eftersom började även hästar från andra länder anmälas till loppet. Idag har Elitloppet blivit en riktig klassiker och nu tävlar ekipage från hela världen mot varandra om äran och prispengarna som uppgår till hela tre miljoner svenska kronor.

Det är dock inte alla som får chans att delta i detta stora lopp. Det förekommer nämligen en sträng urvalsprocess. Varje år väljer tävlingsledningen ut de 16 bästa ekipagen och bjuder in dem till tävlingen. De som väljer att delta genomgår ytterligare ett urval. Ekipagen tävlar i två kvalificeringsheat där de fyra bästa i varje lopp får delta i den slutgiltiga finalen. Placeringen i dessa försöksheat avgör också i vilken ordning kuskarna får välja startspår inför finalen. Slutligen gör de åtta bästa hästarna upp i ett lopp som går över den klassiska distansen en engelsk mile, vilket motsvarar 1609 meter.

Svenska hästar och kustkar har en lång tradition av vinster i detta lopp på hemmaplan. Riktigt stora hästar så som Ego Boy, Copiad och Victory Tilly har korats som vinnare. När det kommer till kuskar så har en av Sveriges mest kända travprofiler, Stig H Johansson, vunnit loppet hela sex gånger. Senast ut var Magic Tonight med den rutinerade kusken Örjan Kihlström som lyckades trava hem segern i 2015 års Elitlopp.

Odds inför loppet

Då Elitloppet är såpass stort som det är väljer många att spela på just detta lopp. De allra flesta spelbolag erbjuder också spel på Elitloppet. Ett av dessa bolag är ATG som är det svenska samverkansorganet för spel på hästsport. Spel hos ATG innebär att från och med att listan över de 16 deltagande hästarna publiceras fram till en minut innan start kan man spela på vilken häst som kommer stå som slutgiltig vinnare av loppet. Från och med 2015 har ATG även infört en del nyheter som ger spelarna fördelar och bättre odds. Under hela Elitloppsveckan kommer man nämligen att höja sina odds på vinnarspel. Detta innebär alltså att återbetalningsprocenten höjs. Total sett kommer återbetalningen på vinnarspel att höjas med 5 procentenheter, från de vanliga 80% till 85%, något som spelarna alltså kan glädja sig åt och använda sig av under en hel vecka.