Hugo Åbergs Memorial

Travtävlingen Hugo Åbergs Memorial körs på Jägersro travbana i Malmö den sista tisdagen i juli varje år. Tävlingen är årets största evenemang om man ser till publikintresset. Det beror i hög grad på att de hästar som tävlar i loppet är de bästa av de bästa och de kommer från hela världen för att delta i det prestigefyllda loppen på denna anrika travbana.

Sveriges äldsta travbana

Jägersro är landets äldsta travbana och den invigdes redan 1907. Initiativtagare till byggandet av travbanan var byggmästaren Christian Lauritz Müller.

Under de över hundra åren som banan funnits har den utvecklats till att bli ett centrum för hästsport i södra Sverige. Här finner man idag mycket mer än bara travtävlingar. Jägersro är nämligen numera ett utbildningscentrum med ett naturbruksgymnasium och stor ungdomsverksamhet med sommarläger och lovaktiviteter. Men visst är det tävlingsverksamheten som har gjort Jägersro berömt. Man arrangerar nu för tiden runt 100 tävlingsdagar per år.

Hugo Åberg

Det är till minne av byggmästaren Hugo Åberg som man arrangerar travloppet Hugo Åbergs Memorial. Hugo Åberg var en stark profil i hemstaden Malmö där han lät bygga flera kända byggnader. Han var även mycket intresserad av travsport och var en stark tillskyndare till Jägersro, dess utveckling och utbyggnad. Hugo Åberg hade mycket goda kontakter med de styrande socialdemokraterna i Malmö och fick därför möjlighet att bygga flera bostadsområden i staden.

Kanske var det som ett tack för hjälpen som han blev VD för HSB under åren 1943 till 1953. Hans framgångar som byggmästare i centrala Malmö med projekt som Kronprinsen och Caroli city byggde på hans förmögenhet, vilken han generöst delade med sig av till hästsporten i Malmö. Hugo Åberg avled i en bilolycka 1969 och 1970 kördes för första gången travloppet Hugo Åbergs Memorial.

Årets upplaga av Hugo Åbergs Memorial

Loppet kommer att köras som vanligt den sista tisdagen i juli och 2016 infaller den dagen den 26 juli. Loppet ingår som en del av V75 den dagen. Vem som kommer att vinna detta lopp i år är det naturligtvis ingen som vet, men spekulationerna kommer att gå höga innan loppet körs. Ett skäl till att loppet är så populärt och prestigefyllt är att prissumman för segraren är en miljon kronor. Från början var förstapriset blygsamma 25 000 kronor men sedan 1998 kan segraren gå hem med 1 000 000 kronor, vilket lockar många starka ekipage till loppet.

Förra årets segrare

Segraren 2015 heter Creatine. Han kommer ursprungligen från USA men flyttades till Sverige där han började tränas av Robert Bergh. Av någon anledning gick det inte så bra och efter fyra starter flyttades Creatine till Jimmy Takters stall för träning. Det gjorde susen för Creatine fullständigt mosade motståndarna. Kusken som såg till att Creatine vann var Johnny Takter, Jimmys bror. Lite hjälp till segern fick Creatine av att favoriten Royal Fighter galopperade redan i starten, vilket bidrog till att Creatine kunde ta ledningen och behålla den hela loppet igenom.

Ny sponsor sedan 2015

"Skånemejerier presenterar Hugo Åbergs Memorial" är det nya namnet på loppet som är Jägersros travbanas största och publikrikaste evenemang. Det känns naturligt att de samarbetar med en sponsor från närområdet, som har tydlig anknytning till hästsport, djur och natur. Skånemejerier är sedan länge engagerade i att stötta unga talanger inom flera områden med anknytning till natur och miljö.

Skånemejerier har startat ett program som de kallar I Feel Good. I detta program tar de tillvara på den glädje och det engagemang som ungdomarna visar för sitt intresse, oavsett om det är trav eller annan hästsport. Man vill från Skånemejeriers sida poängtera vikten av att ungdomar engagerar sig i något som de brinner för så att de får en möjlighet att minska stressen som ökar även för den unga generationen i vårt moderna samhälle.