Inom trav är det viktigt att ta hänsyn till hästen. Om du spelar måste du veta om hästen är skadad, övertränad, ansträngd, trött, nyckfull eller gammal. Travhästen är en stor del av sporten och ju mer kunskap man har om travhästar i allmänhet desto större chans har man att satsa på rätt travhäst.
Vanligen är travhästar varmblodiga, här i Skandinavien används dock även kallblodshästar. I Sverige är den mest använda 'travrasen' Amerikansk travare, a.k.a Standardbred. Dessa travhästar avlas fram för sporten eller så kommer de från avelslinjer av andra raser. Den varmblodiga travhästen är ofta refererad till som endast varmblod inte att förväxla med hästrasen Svenskt varmblod.
Avel baseras på snabbhet, utseendet på hästen är inte av den största vikt. En travhäst i Sverige brukar vara mellan 155-170 centimeter, med en medelhöjd på 158 centimeter. Dessa mått varierar beroende på vilket land hästen är avlad i. De vanligaste färgerna på en travhäst är svart, brun eller fux.
Träning av en travhäst kan se mycket olika ut beroende på hästens fysik och personlighet. En häst kan tränas med drögkörning, heating och snabbtrav varvat med hage, medan en annan kan tränas med lugn trav, ridning och snabbtrav varvat med hage.
En känd travhäst, Legolas, var svår att träna efter schema och fick mest släppas i hage och trava på grundkapacitet.
För att se om en häst är frisk finns det mycket man kan vara uppmärksam på. Hovarna ska se friska ut och ha en hälsosam form utan något som kan vara bet från ohyra. Ögonen får inte vara torra eller för glansiga. De ska gärna vara väl omhändertagna utan något samlat smuts i ögonvrån. Pälsen ska vara välvårdad och glansig. Manen ska vara borstad. Mulen ska inte vara rinnig eller ha sår.
Många travhästar har papper på genomförd veterinärundersökning, ofta med röntgen. En sjuk häst får inte vara med i trav, däremot kan man aldrig vara säker på att betet på mulen är från en insekt.
Skulle man vilja äga en travhäst men är osäker på om man har tillräckligt med kunskap så kan man hyra en häst under något år. Ägaren av hästen får en liten procentuell del av vinstsummorna om det blir några.