På travbanan

Att åka till travbanan kan vara en trevlig utflykt även för den som inte är inbiten travfantast. Många av de större loppen är event som pågår en hel helg och kan kanske liknas vid en marknad där travloppet är huvudattraktionen men där det även erbjuds annan underhållning.

Var och en på sitt sätt

Vill man titta på ett travlopp finns det många olika sätt att välja på. En del travbanor har till och med en sektion med Drive-in där man kör in med bil och parkerar för att sedan avnjuta loppet från bilen. Ett sätt att titta på trav som verkar något udda eftersom man har en betydligt bättre utsikt över loppen om man beger sig in på travbanan istället för att stanna i bilen. Har man väl klivit ur bilen och tagit sig in på anläggningen finns det ytterligare val att göra. Från läktaren utomhus kan man inte bara se loppet, ofta från en sittplats under tak, utan i närheten finns det möjlighet att satsa pengar, men även att köpa sig något att äta eller dricka. Naturligtvis finns det olika slags platser att sitta på med översikt över stora delar av banan eller nära banan så att man ser hästarna bra. För det senare bör man kolla upp de olika banornas utformning.

På en bana som Jägersro, där man har både trav- och galopptävlingar, ligger travbanan innanför galoppbanan och det gör att publiken hamnar tämligen långt ifrån hästarna. Om du alltså vill titta på loppet och komma nära hästarna bör du kanske välja en mindre bana som enbart har travlopp. Men just det faktum att det erbjuds flera olika slags tävlingar på samma bana behöver inte innebära ett problem. I Danmark är banan i Billund ett exempel på det motsatta – här finns en bana för Greyhound racing förutom travbanan, men den ligger invändigt så ur den travintresserades synvinkel har den ingen betydelse. Ståplats är också ett alternativ. En del banor har sektioner utomhus nära banan där man själv väljer om man vill stå nära eller kanske till och med sitta i gräset en bit ifrån. På Solvalla har det åtminstone ibland funnits möjlighet att ha egen picknick med sig och avnjuta den från en sådan ståplatssektion av banan. Det blir till en folkfest där visserligen travet är huvudattraktion, men det är nästan lika viktigt att njuta i familjens och goda vänners sällskap. Sedan finns det ju också möjligheten att avnjuta travloppet från restaurangbordet, åtminstone om man väljer de större banorna. Exempelvis Åbytravet erbjuder flera olika alternativ, alltifrån snabbmatsbord till exklusiva restaurangbord med guldkant och bästa utsikt över loppen. Det är bara att välja utifrån vad plånboken tillåter. Det är också populärt bland företag att erbjuda sina anställda en travkväll vid restaurangbordet och då finns ofta möjlighet att välja till aktiviteter som visning av stall och liknande.

Loppen – vad som skiljer dem åt

Själva travloppen runt den oftast ovala banan är också de av varierande slag. Det finns lopp för olika sorts hästar. Kallblod är en litet grövre typ av häst ( ofta arbetshästar). Att se den sortens hästar dundra fram på upploppssträckan är en mäktig syn. Vidare finns det lopp för unga hästar och naturligtvis lopp med olika lång distans. Det längsta loppet i Sverige är på 4000 meter, men lopp över 2640 meter benämns redan som långdistans. 1640 meter är kortdistans medan det kallas för medeldistans när det är mer än 2140 meter. En annan skillnad är hur man startar loppet. Man kan ha autostart där hästarna startar bakom en vinge, ett slags utfällt staket, som finns på en bil. Bilen ökar sedan farten och kör undan efter start. Poängen är att hästarna har full fart redan från starten. Det andra sättet att starta ett lopp är voltstart där hästarna cirkulerar före start och när startkommandot kommer ger sig iväg och därmed startar från relativt låg fart. Längden på upploppet och vilket spår den enskilde hästen blivit tilldelad genom lottningen spelar stor roll för chanserna till vinst.

All den här informationen liksom dagsformen på hästarna och kuskarnas erfarenhet är något som spelarna håller noga ordning på innan de gör sina insatser på vinnare eller på plats (vilka som kommer etta, tvåa, trea i loppet). En satsning av någon form höjer spänningen vid besöket på travbanan.