På travbanan

Trav är en sport där en kusk kör en sulky, det vill säga en vagn med två hjul, där hästen endast får använda sig av gångarten rent trav. Trav har ökat i popularitet under senare år i Sverige och det är populärt att satsa pengar på trav. Det går att spela på nätet eller på utvalda platser men den bästa känslan är att spela på plats direkt på travbanan och sedan se racet med egna ögon för att heja på hästen man har spelat på.

Spel på plats

Det enklaste sättet att förklara trav på är att man ska välja ut den hästen som man tror kommer att vinna och sedan satsa pengar på den. Det går självklart att avnjuta trav utan att spela om pengar, man kanske bara är intresserad av hästar eller bara vill hitta på någonting att göra, men det är väldigt vanligt att man spelar om pengar. Oftast så handlar det antingen om att välja ut hästen som kommer att vinna men ibland kan man även välja vem som kommer etta, tvåa och ibland trea.

V75

Här i Sverige är det dock vanligare att spela V75 istället för att spela på plats. När man spelar V75 så ska man försöka att välja ut vinnarna i sju lopp. Den största vinsten som har vunnits på V75 var 67 miljoner kronor år 2009 så det finns helt klart en hel del pengar att ta hem om man har tur.

Olika hästar har olika karaktärsdrag

Det går självklart att bara gissa vilt på en slumpmässig häst med höga odds och hoppas att den vinner, men chansen att vinna då blir ganska liten. Det fina med trav är att om man kan sin sak och läser om de olika hästarna och lär känna spelet så är det en större chans att man väljer rätt vinnare.

För en nybörjare så kanske det kan verka som ren tur att en häst kom före en annan men faktum är att de olika hästarna är just det - olika. Det finns vissa hästar som är snabba under en kort sträcka men som sedan blir långsammare ju längre loppet går och sen finns det vissa hästar som är uthålliga och som håller en jämn hastighet hela loppet.

Det är därför det kan vara en bra idé att kolla upp hästarna innan man spelar för att få en större chans att vinna. Om du är en nybörjare som är intresserad av att lära dig mer om trav så finns det ett antal travskolor runt om i landet där man kan lära sig mer om hästar och trav.