Solvalla

En introduktion till svensk travsports mest betydelsefulla landmärke

Nerven och spänningen i travsporten går inte av för hackor, vare sig man följer loppen online eller på TV. Men för att verkligen känna dramatiken, höra hovarna dåna mot marken samtidigt som jorden sprätter åt alla håll behöver man besöka travbanan och ingen travbana är mer värd ett besök än Solvalla i Stockholm, Nordens största travbana.

Solvalla är Sveriges nationalarena för travsporten och drivs av Stockholm travsällskap. Arenan rymmer 35 000 till 40 000 personer och enbart under det prestigefyllda Elitloppet i maj månad drar Solvalla mer än 50 000 åskådare under tre dagar, vilket gör det till Sveriges absolut största idrottsevenemang alla kategorier.

Platsen där allt började

Historien om Solvalla började 1927 då arenan invigdes. Den 31 juli fick hästarna för första gången rusa runt banan inför en jublande publik och därmed var det fundament för svensk travsport lagt som sedan utvecklades under 30-talet med framgångsrika hingstar och ston som Bulwark, Harper Hanover, Lemonite, Eliie Spence och Grand Duchess som gjorde stor succé genom att sprida glädje under depressionen.

Solvallas största stjärnor dök dock upp först 1936. Deras namn var Golden Wedding och Big Noon varav folk vallfärdade till Solvalla för att se den sistnämnda i action.

En travare lever i samspel med sin tränare och kusk, och även här har Solvalla utmärkt sig med till exempel familjen Nordin där fadern Ernst J. Nordin blev champion redan 1928 som sen följdes upp 1934 av hans äldsta son Gösta som tog hem tio championsvinster, en segerrad som höll i sig ända fram till 1942 när lillebror Sören tog tag i tömmarna och inte släppte dem förrän på 70-talet då han tagit hem 21 stycken championat på Solvalla som endast överträffats av den i dag ännu aktiva Stig H. Johansson som stoltserar med hela 29 championat, varav 27 i rak följd sen 1978!

Vad arenan erbjuder

Solvalla välkomnar alla som vill doppa tårna i travsportens spännande värld. Därför arrangerar man prova-på-kvällar, tjejkvällar och andra skräddarsydda arrangemang under onsdagar. Detta görs under det så kallade Onsdag Xpress när Solvalla delar spelen V86, Dagens Dubbel och V65 med andra banor runtom i landet.

Arenan är en mötesplats för alla men Solvalla är mycket mer än bara en travbana, det är en helhetsupplevelse med sina många restauranger som passar alla plånböcker där gourmetmiddagar blandas med snabbmat. Solvalla har en väldigt populär och välbesökt lunchrestaurang. Oavsett vad man väljer att äta delar man samma fantastiska utsikt över arenan med alla andra. Eftersom restaurangytorna räknas till landets största passar dessa lokaler perfekt som konferensytor. Faktum är att hela anläggningen kan användas för konferenser, mässor och andra evenemang. Det är en otroligt anpassningsbar arena.

Det pågår trav hela dagen på Solvalla men de flesta lopp hålls omkring mellan 18:30 och 21:30. Det går att hitta gratis parkering utan problem och är du hundägare kan både du och din fyrbenta vän dela dagen på travbanan. För travälskare med familj finns det även travskola för både barn och vuxna.

Inget slår dock Solvallas tre största event under sommaren. Dessa tre är Elitloppet i maj, Jubileumspokalen i augusti och Kriteriet i september. Om du skall besöka Solvalla så kan det aldrig vara fel att göra det under dessa mest intensiva dagar. Utöver dessa tre höjdpunkter håller arenan även V75-finaler tre till fyra gånger om året.

Vare sig du söker spänning i vardagen eller vill ha en angenäm helg har arenan något att erbjuda. På Solvalla samlas alla som hyser kärlek till travsporten.