Travsport är en av de allra största och populäraste publiksporterna i Sverige. Många svenskar tycker om båda att titta och spela på travlopp. I Sverige är det främst travsporten som lockar, intresset för galopp är inte alls lika stort. Spelet på hästar styrs av spelbolaget ATG som har ett avtal med svenska staten om att driva och kontrollera denna bransch. ATG är det enda bolag som tillåts tillhandahålla spelmöjligheter på hästar i Sverige.
Det finns flera olika upplägg som man som spelare kan engagera sig i. V75 är det största systemet och det som spelas av flest svenskar. Dessa lopp går alltid av stapeln på lördagar och arrangeras på olika banor. Under ett år anordnas åtta olika V75- tävlingar. Varje sådant tävlingstillfälle omsätter över 100 miljoner kronor. Allra störst omsättning är det dock i Dagens dubbel där man som spelare skall försöka välja ut de vinnande hästarna i två olika lopp. Detta dagliga lopp är mycket populärt och enkelt att spela på. Alla kan delta, man behöver inte på något sätt vara insatt i sporten eller ha någon förkunskap om hästar och travtävlingar.
Andra typer av lopp inkluderar V64, V65 och V86. Alla går de till på lite olika sätt men huvudpoängen är det samma. Det gäller helt enkelt att identifiera de hästar som man tror kommer vinna eller placera sig i täten i ett visst speciellt lopp. Lyckas man med denna bedrift kan man ofta kamma hem en riktigt stor summa pengar.
Travsporten växte fram i Frankrike och USA under tidigt 1800- tal. Sporten blev snabbt mycket populär och spred sig snabbt till resten av världen. Idag anordnas travlopp i många länder bland annat Australien, Kanada, Nya Zeeland, Tyskland, Italien och de skandinaviska länderna. Sverige, tillsammans med ursprungsländerna USA och Frankrike, ses som en av de allra största nationerna inom trav och travsport. Här anlades den första regelrätta travbanan redan 1907. Denna bana var Jägersro, en bana som är i drift ännu idag och som är skådeplats för många stora svenska travtävlingar.
Det finns en lång rad internationella travlopp som håller riktigt hög status och vars förstapris åtrås av alla aktörer i travvärlden. Två av dessa lopp är Prix d’ Amerique, världens tuffaste långdistanslopp, och Hambletonian Stakes, en tävling för treåriga hästar i USA.
Det finns travbanor över i stort sett hela vårt land, från Malmö i söder ända upp till nordligaste Norrland. Totalt sett finns det så många som 33 olika banor där det arrangeras trav. Några av de kändaste är Solvalla, Jägersro, Åbytravet och Mantorp.
I Sverige arrangeras också en rad stora travtävlingar årligen. Elitloppet är en stor internationell tävling som lockar till sig den absoluta eliten inom sporten- endast de bästa hästarna får en chans att vara med. Tävlingen avgörs traditionsenligt på Solvall den sista helgen i maj. Andra tävlingar som lockar tävlande och publik är till exempel Olympiatravet och Åbys stora pris. Även på nationell nivå finns det flera stora och prestigefyllda lopp. Svenskt travderby avgörs mellan landets bästa fyraåriga travhästar medan Svenskt travkriterium bara är öppet för treåriga hästar.
Svenska travhästar och kuskar håller hög nivå och svenska ekipage har skördat stora framgångar både inom och utanför Sverige. Några av de svenska kuskarna har nått riktig stjärnstatus på grund av sina framgångar på travbanorna. Några av de största namnen i branschen är svenska Stig. H Johansson, Olle Goop och Örjan Kihlström. Skall man däremot prata om svenska travhästar kan men inte låta bli att nämna storheter så som Ego Boy, Copiad och Ina Scot.
Travtävlingar kan se ut på en rad olika sätt. För det första kan de avgöras över olika distanser. Den mest klassiska distansen är 1609 meter, eller en engelsk mile, men ett travlopp kan också vara betydligt mycket längre – vissa tävlingar körs över hela 4000 meter. Även regler och startmetoder kan variera i de olika loppen. Dessutom förekommer det olika handikappregler där hästarna rankas efter tidigare meriter och intjänade pengar.