Elitloppet 2016

Elitloppet, som egentligen heter Solvallas Internationella Elitlopp, körs alltid sista helgen i maj, och så även i år då loppet, eller egentligen loppen, kördes den 28-29 maj. Kärt barn har många namn och Solvalla har fått en ny sponsor som vill ha sitt namn med så loppet heter numera Elitloppet Benders. Loppet är mycket prestigefyllt och prissumman hög, i år var den 3 miljoner kronor. Det är endast de bästa hästarna i världen som tävlar i Elitloppet. 16 ekipage bjuds in från hela världen och det är mycket prestigefyllt med en hemmaseger.

Förra årets trea var favorit

I Elitloppet 2015 körde Stefan "Tarzan" Melander Nuncio själv och kom då trea, men detta år lät han Örjan Kihlström ta över tömmarna. Under året som gått sedan dess har Nuncio gjort flera fina lopp och var favorittippad inför elitloppet 2016. Det skulle visa sig vara ett lyckokast då Nuncio efter ett mycket spännande lopp kunde korsa mållinjen som etta. Beträffande kuskbytet menade Stefan Melander att det antagligen var bra med en ny kusk och då en som var lite hårdare än Melander själv, och det hade han ju rätt i.

Nunico - ett fynd på auktion

Stefan Melander har något mer än 150 hästar i träning på sin camp utanför Enköping. Möjligen är Nuncio den häst som har gjort honom allra gladast. Före vinsten i Elitloppet hade den 5-åriga hingsten sprungit in drygt 18 miljoner kronor.

Lite av en solskenshistoria är det också då Stefan Melander fyndade Nuncio på en auktion i USA. Han fick denna fantastiska häst för endast 50 000 kronor, en spottstyver i dessa sammanhang. Melander sa efter vinsten att första gången han såg Nuncio så fick han samma känsla som när man ser en snygg tjej.

Man måste säga att en del av Stefan Melanders framgångar ligger i att han känner igen en vinnare när han ser en sådan Han är den ende travtränaren, som har sin verksamhet i Sverige, som har vunnit all de tre högstatusloppen: Elitloppet, Prix d'Amerique samt Hambletonian.

En kung är korad

Nuncio vann stort och som den favorit han var så blev det stående ovationer på Solvalla då det stod klart att segern hade gått till en svensk häst. Inte nog med att Nuncio segrade, han gjorde det på en tid som är den snabbaste genom tiderna på Solvallas Elitlopp 1,09,2. Det såg dock lite mörkt ut till en början då Örjan Kihlström med Nuncio fick se sig besegrad av Un Mec d'Heripre i försöksheatet.

Planen var att ligga utvändigt om ledaren då Örjan Kihlström menar att hästen helst vill springa själv. Under försöket låg han bakom Un Mec d'Heripre som draghjälp, men det fungerade dåligt. Inför finalen fullföljde han planen och låg i yttersta spår, ett drag som var vinstgivande.

Örjan Kihlström, som faktiskt vann Elitloppet för andra året i rad, är mycket imponerad av Nuncio.

- Han har en motor utöver det vanliga. Många hästar kan springa fort en liten bit medan Nuncio kan springa fort och länge.

Resultat för Elitloppet 2016

1, Nuncio, kusk Örjan Kihlström, tid1.09,2

2, Resolve, kusk Åke Svanstedt, tid 09,3

3, Un Mec d'Heripre, kusk Joseph Verbeeck, tid 09,4

4, Timoko, kusk Björn Goop, tid 09,5

5, Propulsion, kusk Erik Adielsson, tid 09,5.