ATG Odds

Bakgrund

Hästsport är en genre som innehåller många olika grenar. I Sverige har vi två större delar, vilka är starkt förknippade med spel och vadslagning. Det bolag som har hand om detta är ATG, Aktiebolaget Trav och Galopp, vilket bildades 1974. Långt innan dess hade dock en del travsällskap bildats. 1882 tillkom Wermlands Trafvaresällskap i Arvika och de är Sveriges äldsta travsällskap. Då hade hästsport förekommit i Europa och främst England i över 100 år och totalisatorn uppfanns av Joseph Oller i Frankrike där den benämndes "Pari Mutuel", vilket till svenska kan översättas som "oss emellan". Totalisatorn har allt sedan dess använts vid vadslagning på alla sorters hästtävlingar där pengar omsattes. Men att spela på totalisator förbjöds i Sverige 1898. Orsakerna var att det inte bara var syndigt och ogudaktigt, utan även djurplågeri att hålla tävlingar med hästar. Trots detta öppnade Jägersro i Malmö 1907. Det skulle dröja till 1923 innan det åter blev tillåtet med totalisator. Följaktligen betraktas den 4 maj samma år som en av de viktigaste dagarna i svensk hästsports historia och främst då för travet. Trots att man sedan bara kunde tävla halva året genomfördes 95 tävlingstillfällen varav 64 med trav fördelat på 8 banor. Det omsattes mer än en och en halv miljon kronor under dessa tävlingar. Det var mycket pengar på den tiden, men kan ändå inte jämföras med idag då ATG omsätter omkring 13 miljarder kronor årligen.

Olika spel hos ATG

Förutom de vanliga totalisatorspelen med odds för olika placeringar - vinnare och plats - ordnar ATG en rad andra spel. Den populäraste och mest omsatta formen är V75. Spelarna får tippa vinnarna i 7 lopp och utdelning ges till 7 rätt, 6 rätt och 5 rätt. De sistnämnda under förutsättning att utdelningen är så pass stor och antalet vinnande rader så pass litet att det blir pengar för utdelning. Om det blir under 15 kronor går pengarna till en jackpott och ungefär samma regler gäller för övriga spel vilka är: V86 och V64. Dagens dubbel är en annan populär spelform där två lopp ingår. Under en vecka körs ett antal tävlingar med V75, V86 och V64. Ett sådant spel finns alltså tillgängligt varje dag. Dagens Dubbels två lopp väljs ur dessa. Den gamla kupongformen var V5 och den finns kvar tillsammans med V4 och V3. Komb, Dagens Flex, Trio och Tvilling är andra former, varav en del gäller för både trav och galopp. V65 blev en succé när det startade 1974. Nästan tjugo år senare ändrades spelformen till V75, vilket gav småspelarna chansen att åtminstone vinna satsade pengar åter. I takt med tv och internet utökades spelformerna och idag sänder ATG alla lopp på internet och en tv-kanal med namn Kanal75. Där sänder man omkring 1 000 timmar årligen och en del av dessa visas även i TV4.

Hur odds räknas och sätts

Oddssättningen i alla ATG:s tävlingar är rörlig, eller flytande som formen även kallas. Det betyder att oddset bestäms av summan omsatta pengar, varav en viss procentsats fördelas mellan de som vunnit. Vill man få fasta odds måste man vända sig till spelbolag som Unibet, Betsson eller Ladbrokes. Visserligen är dessa bolag stationerade utanför Sverige men spelarna har all rätt att nyttja dess tjänster om man tycker att de förutsättningarna är bättre än ATG:s.

Ett exempel: Det fasta oddset på två lopp som man väljer två vinnare för är 5,5 och 19,0. Prickar man då in dessa ska oddsen multipliceras med varandra för att utröna vad vinsten blir. 104,5 gånger insatsen, en satsad tjuga betalar således 209 kronor. I ett spel som Dagens Dubbel skulle vinsten bero på hur mycket andra spelare betalat in och hur många som tippat samma resultat. I Sverige och på svenska spelsajter brukar oddsen stå i decimalform. Brittiska odds anges som bråktal, exempelvis 8/2, vilket är detsamma som 8 tillbaka på 2 satsade. Amerikanska odds kallas "moneyline odds" och talar om hur mycket som betalas för satsade 100. Ett plus före säger vad man vinner på satsade 100 och ett minus före anger hur mycket man måste satsa för att vinna 100.