Historien om betting

Inom travsporten har betting en lång historia. De har under många år gått hand i hand och under åren har många spännande sätt att spela skapats. Tävlingar anordnas runt om hela landet och året om finns det olika spel att satsa på. Travsporten har genom tiderna engagerat många och fortsätter än idag att trollbinda människor. Det är en underhållningsform som både är spännande och avkopplande vardagen. För att ge sporten en extra gnutta spänning kan den kombineras med betting, alltså vadslagning eller hasardspel. Travsport är körning med en så kallad sulky, en vagn med två hjul, och ett ekipage innefattar en häst och en kusk. Loppen körs för mestadels på ovala banor.

Korta historiska fakta

Travsport och hästhållning går otroligt långt bak i tiden och redan 4000 före kristus anordnades hästkapplöpningarna. Men den moderna tävlingen i hästsport startade 1780, då en av de första tävlingarna gick av stapeln i England. I Sverige och bland annat i Frankrike, USA, Danmark och Tyskland började travsporten organiseras på 1800-talet, alltså inte långt efter. Kring samma tid bildades också det första svenska travsällskapet, Wermlands Trafvaresällskap i Arvika. Den första landsbanan, Jägersro, slog upp sina portar 1907. Dock blev succén för betting inom travsporten kort, då totalisatorspel, alltså vadhållningssystem, blev olagligt år 1898. Förbudet hävdes inte förrän 1923, och då gick det att spela på hästar igen. Än idag är totalisatorn en essentiell del av bettingsystemet inom hästsporten, och används i nästan alla länder som anordnar trav. År 1927 organiserades den första officiella tävlingshändelsen på Solvalla travbana.

Från V5 till V86

Det finns ett flertal olika sätt att betta på hästar, allt från vilka som vinner till vilken plats ett specifikt ekipage kommer hamna på. När V5 introducerades i Sverige 1959 blev det genast en succé. Då kunde man betta, alltså spela, på hästar i fem lopp. V65 infördes 1974, och introducerade betting där man inte behövde pricka in alla tips för att vinna, utan där fem stycken rätt var tillräckligt. Samma år som V65 kom till världen bildades ATG, Aktiebolaget Trav och Galopp, som än idag står för travsportens betting och organiserar tävlingarna för spelandet. ATG har legalt monopol i branschen, och därför får inga andra företag erbjuda spel på trav och galopp i Sverige.

1993 kom V75 som började spelas främst på lördagar, vilket det görs än idag. Det kan dock undantagsvis spelas även på andra veckodagar. Ett av dagens mest populära spel, Dagens Dubbel, infördes 1987. Där går bettingen ut på att tippa vilka som vinner två av loppen, och dessa väljs ut innan av arrangören. Oddssättningen är rörlig vilket innebär en procentuell utdelning, alltså att vinsten bestäms i förhållande till insatsens storlek och sportens aktuella summa. Dagens dubbel är idag en av ATG:s absolut mest spelade och populära spel.

Ett nykommet lopp är V86, som startade 2011 på Solvalla. Det skapades efter att spelare efterfrågat ett spel med större vinster under veckorna som samtidigt är billigt. Efter att V86 fick en permanent plats på agendan började V64, som tidigare gått på onsdagar, att anordnas på söndagar.

Många populära och varierade sätt att spela på

Idag är de mest populära spelen ATGs V75, V64 och Dagens Dubbel. Andra populära spel är Dagens Flex, Trio och Tvilling. Populärt är också att köpa en Harry Boy, där en annan person som är kunnig i sporten redan har valt ut hästarna, och du behöver då endast välja summan du ska satsa.

Sverige tillsammans med Frankrike och USA anses vara ett av de största travländerna i världen. Idag kör ATG tävlingar på 33 platser i landet, från sydligaste Malmö upp till norrländska Boden. Hela 900 tävlingsarrangemang anordnas varje år i Sverige. Sporten är mycket populär och har sammanlagt 1,3 miljoner besökare årligen. Idag är Solvalla, Åbytravet, Bergsåker och Jägersro de största travbanorna i Sverige. Elitloppet räknas idag som det största loppet och anordnas på Solvalla.